Ny maskine lander nye kunder og job

Udviklingen af en splinterny slagtemaskine til laks giver Kroma et stort potentiale på verdensmarkedet. Maskinen kan fordoble job og omsætning inden for få år.

UDFORDRINGEN

Kroma i Skive udvikler og sælger slagtemaskiner til fiskeindustrien, og det er en kompliceret proces at udvikle nye produkter. Og det forløber ikke altid som planlagt.

Heller ikke da virksomheden gik i gang med at udvikle en ny lakseslagtemaskine med større kapacitet.

”Vi ville opdatere en maskine, vi havde i forvejen, så den kunne få et større potentiale på markedet”, siger direktør Ivan Kristensen, der ejer 90 procent af virksomheden.

FORLØBET

Med finansiering fra imidt blev en dygtig konsulent hyret til at udvikle software til den nye maskine, mens Kroma selv arbejdede med den mekaniske del af maskinen.

Men trods ihærdige anstrengelser og justeringer lykkedes det ikke at få programmet og mekanikken til at spille sammen.

”Det endte med, at vi måtte erkende, at den maskine kunne vi ikke sælge”, siger Ivan Kristensen.

Men heldigvis er udviklingsarbejdet på ingen måde spildt. For efter et halvt års tid fandt Kroma ud af at bruge anstrengelserne som fundament til en bedre maskine med endnu større kapacitet.

IMIDT-EFFEKTEN

”Processen har gjort os klogere og givet os viden og erfaringer, som vi har brugt til at udvikle prototypen til en ny maskine helt fra bunden”, fortæller Ivan Kristensen.

Det er ifølge direktøren nogle vigtige lærepenge, imidt har været med til at finansiere.

”Det er vi glade for i dag, hvor vi står foran at præsentere den nye opfindelse på verdens største fiskemesse om få måneder”, siger Ivan Kristensen.

Han påpeger, at for en virksomhed som Kroma, der lever af udviklingsarbejde, er risikovillighed hos offentlige samarbejdspartnere vigtig.

”Investeringen i vores nye maskine kommer til at betale sig for samfundet i form af arbejdspladser, som vi vil være med til at skabe i Skive”, siger han.

Om virksomheden

Navn: Kroma A/S

Antal ansatte:
18

Branche:
Industri og produktion

Kommune:
Skive

Hjemmeside:
www.kroma.dk

Casen kort

Udfordring: Udvikling af en ny slagtemaskine til fiskeindustrien.

Løsning:
Medfinansiering fra imidt til en konsulent, der kan udvikle et program til den nye maskine.

imidt-effekt:
Udviklingsarbejdet bliver fundament for en ny og endnu bedre opfindelse med stort potentiale på verdensmarkedet.